Yakında Antalya / Konyalatı Şubemizde Hizmetinizdeyiz
Nisan 5, 2017
sporcu tırnak bakımı
Sporcular İçin Ayak Bakımının Önemi
Mart 8, 2021
Tümünü Göster
Tırnak Batması Nedir?

Tırnak Batması Nedir?

Tırnak batması, ayak tırnağınızın köşesi kıvrılarak deriye doğru batması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Özellikle baş parmaklarda meydana gelen bu problem, ayak parmağınızda ağrı, kızarıklık ve şişme gibi olumsuz etkilere sebep olur. 

Tırnak batması hem kadınlarda hem de erkeklerde sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Bir parmakta meydana gelen tırnak batığı tüm ayak parmaklarınızı etkileyecek ciddi bir problemdir. 

Tırnak batığının oluşma nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ayak tırnaklarının çok derin kesilmesi.
  • Ayak tırnaklarının yuvarlak bir şekilde kesilmesi.
  • Çok sıkı ve rahatsız edici ayakkabılar-çoraplar giymek.
  • Yanlış uygulanan pedikür.
  • Ayakta oluşan yaralanmalar, tırnağın zedelenmesi, hasar görmesi. 
  • Genetik faktörler.
  • Fazla kilolar.
  • Ayakta oluşan enfeksiyonlar. (Tırnak mantarı)

Tırnak batması, ağrılı bir hal almadan, yürümenizi zorlaştırmaya başlamadan veya parmakta enfeksiyona neden olmadan mutlaka gerekli önlemlerin alınması gereken önemli bir durumdur.

Tırnak Batması Nasıl Önlenir?

Batık ayak tırnağı fark edilir edilmez hemen tedavi edilmelidir. İnsan hayatını olumsuz yönde etkileyen tırnak batığı meydana gelmeden önce önlenebilen bir problemdir. Bu problemi önlemenin en kolay yolu, tırnakların çok kısa kesilmeden düz kesilmesi ve tırnakların iyice törpülenerek tırnak kenarlarındaki sivriliklerin ortadan kaldırılmasıdır. Tırnak batığının oluşmasını önlemenin diğer yolu ise, ayak yapınıza uygun ayakkabı seçimidir. Özellikle spor ile uğraşan kişiler sıkan veya sert tabanlı ayakkabı tercih ettiklerinde bu problem ile daha çok karşılaşmaktadır.  Ayağı rahatsız eden ayakkabılar tırnağın zarar görmesine ve içe doğru kıvrılarak deriye batmasına neden olmaktadır. Yanlış ayakkabı seçiminin diğer bir dezavantajı da ayakların terlemesine, parmak uçlarının kuruyarak kabuklanmasına neden olmasıdır. Böyle bir terleme sonucunda da ayakta mantar oluşumu ve tırnakta şekil bozukluğu oluşmaya başlar. Oluşan mantar ise belli bir süre sonra tırnak batmasına neden olur. Bu nedenle doğru ayakkabı seçimi ile tırnak batması problemi oluşmadan önlenebilir. Batık tırnak probleminiz var ise, bir süre terlik veya burnu açık ayakkabılar tercih etmenizde yarar vardır. Örneğin, evde burnu açık terlik kullanabilirsiniz.Günün tüm yorgunluğunu üzerinde hissettiğimiz ayaklarımızı gün sonunda yıkadıktan sonra güzelce kurulamak gerekir. İyi yapılan bir kurulama işlemi de tırnak batması probleminin oluşumunu önleyecektir. Pamuk çoraplar giymek ve çorapları günlük olarak düzenli bir şekilde değiştirmek tırnak batması şikayetinde alınan önlemlerden bir diğeridir. Bu nedenle çorap tercihinizi pamuklu olanlardan yana kullanın. Son olarak ayağınızda dolaşım problemi varsa ve tırnaklarınızı kendiniz kesemiyorsanız, güvenilir bir ayak sağlığı merkezine düzenli olarak giderek ayak bakımı yaptırmanız  önerilir.

Alman Ayak Sağlığı Merkezi olarak, ayak sağlığınız için ihtiyacınız olan bakımları büyük bir titizlik ve özveri içinde yapmaktayız. Mutlu ve sağlıklı ayaklara kavuşmak için merkezimize başvurabilir, ücretsiz muayene yaptırabilirsiniz.

Bizi Instagram’da takip edin Alman Ayak Sağlığı Merkezi